Ağrısı olanlar şanslı!
Prof. Dr. Muammer Kendirci anlatıyor…
İdrar yollarından taş düşürmeye çalışan herkes bu dönemin çok ağrılı olabildiğini bilir. Doğum sancısından bile şiddetli olabilen bu durum, genellikle taş idrar yollarını tıkadığı dönemde yaşanır. Çoğu böbrek taşları hastalar tarafından az ya da çok ağrılı bir şekilde tıbbi yardım olmadan düşürülebilir. Belli bir süre içerisinde düşürülemeyen taşların ağrı yanı sıra; enfeksiyon, idrarda kanama, böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi riskler taşıması nedeniyle üroloji uzmanı tarafından görülerek uygun tedavilerin planlanması gerekir.
Böbrek taşlarına eşlik eden yakınmalar değişken olabilir. Bu yakınmalardan herhangi birisi varsa üroloji uzmanından yardım alınabilir:
Ağrı en sık ortaya çıkan yakınma
İdrar yolu taş hastalığının en önemli bulgularından olan ağrı taşın idrar yolunu tıkadığı durumlarda ortaya çıkar. Tıkanmanın ani ve tama yakın olması şiddetli taş sancısına neden olur. Ağrının nedeni taşın gerisindeki idrar yolu içinde basıncın artmasıdır. Doğum sancısından bile kötü olduğu şeklinde tariflenebilen ağrı sırasında sıklıkla bulantı, kusma gözlenir. Ağrı, taş böbrek çıkışını tıkıyorsa ya da üretere (böbrekle mesane arasındaki iç idrar kanalı) yeni girmişse, genellikle böbrek üzerinde veya sırtın yan tarafında hissedilir. Taşın aşağıya doğru inmesiyle birlikte ağrı da kasıklara doğru yer değiştirir.
Bulantı ve kusma da taşa eşlik edebilir. İdrarda kanama: İdrar yollarında taşı olan hastalarda görülebilen diğer bir bulgu ise genellikle idrar renginin hafif pembeleşmesi şeklinde tarif edilen idrarda kanamadır. Ayrıca idrarın bulanık ve tortulu gelmesi, idrar kokusunda artma gibi bulgular da olabilir.
Enfeksiyon: İdrar yolu taş hastalığına sıklıkla enfeksiyon eşlik eder. Enfeksiyon varlığında; yüksek ateş, üşüme, titreme gibi belirtiler olabilir. Bu durum daha çok enfeksiyonun böbreği etkilediği durumlarda ortaya çıkar.
İdrar yapmada bozukluklar: İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrarını boşaltamama hissi, tamamen idrar yapamama gibi belirtiler olabilir.
Hiç belirti vermeyebilir!
İdrar yollarını tıkamayan veya kısmi tıkayan taşlar hiç rahatsızlık vermeyebilir ve tanı konamadan çok iri boyutlara ulaşabilir. Böbrek içinde yerleşmiş olan taşlar eğer idrar akışını engellemiyorsa şiddetli ağrıya neden olmaz. Bel ve sırt bölgelerinde hafif adale ağrısı benzeri yakınmalar olabilir. Böbreğin tamamı taşla dolu olduğu halde hasta hiç rahatsızlık hissetmeyebilir. Bu yüzden, düzenli sağlık kontrolleri, taşlar henüz yakınmaya yol açmadan yakalanabileceği için önemlidir.