Ereksiyon bozukluğu olanlar doktora başvurmuyor…
Prof. Dr. Muammer Kendirci anlatıyor…
Sertleşme bozukluğu neden önemli?
Ereksiyon bozukluğu birden fazla kişiyi, yani bir çifti ilgilendiren bir durumdur. Örneğin eklem sorunu olan bir hastada hastalık öncelikli o kişiyi etkiler. Ancak sertleşme sorununda yalnız hastanın kendisi değil çiftin etkilenmesi söz konusudur.
Ereksiyon, genel vücut sağlığının bir parçası olarak kabul edilebilir, dolayısıyla genel sağlığın göstergesidir. Ayrıca ereksiyon bozukluğu, kalp-damar hastalıklarının da habercisi olabilir. Psikolojik veya sosyal bir takım olumsuz sonuçlara yol açarak yalnız erkeklerin değil, partnerlerinin de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Çözüm için doktora başvuru oranları düşük…
Sertleşme bozukluğu tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Hastaların; sorunlarını dinleyebilecek ve çözüm üretecek, özellikle konuyla yakından ilgilenen, güvenebilecekleri bir üroloji uzmanına başvurmaları sorunun çözümü için en önemli adımdır. Ülkemizde sertleşme sorunu nedeniyle doktora başvuru düzeyi A.B.D. ve Avrupa ülkelerinden daha düşük. Ülkemizde, bozukluğu olan her 100 erkekten ancak 5 ila 10’u bir profesyonelden yardım talebinde bulunuyor. Bu oranın düşük olmasına gerek hekimler gerekse hastaların kendisi katkıda bulunuyor.
Doktorlardan kaynaklanan durumlar
Herhangi bir nedenle özellikle birinci basamak hekimine yani aile sağlığı merkezlerine başvuran hastalarda genellikle sertleşme bozukluğu olup-olmadığı sorulmuyor. Bu durum, uzmanların hizmet verdiği ve hastaların önemli bir ksımında sertleşme bozukluğu bulunabilen kardiyoloji, dahiliye, endokrinoloji ve diyabet polikliniklerinde de benzer. Ürologların önemli bir kısmının da başka nedenle gelen hastalarına ereksiyonlarıyla ilgili soru sormadıkları araştırmalarla ortaya konuyor.
- Hastaya bu konuda sorunu olup-olmadığını sormayı akıl edememek
- Yoğun çalışma koşulları nedeniyle yeterince zaman ayıramamak
- Doktorun konu hakkında yeterince bilgisinin olmaması
- Doktorun hasta mahremiyetini koruyacak ortamı sağlayamaması
- Hastanın güvenini kazanamaması sayılabilir.
Hastalardan kaynaklanan nedenler
- Sorunu önemsememek
- Yaşlanmaya bağlı doğal bir durum olduğunu düşünmek
- Utanmak
- Bir tedavisinin ya da çözümünün olmadığına inanmak
- Kendi kendine geçeceğini düşünmek
- Doğrudan psikolojik ya da sosyal sorunlardan kaynaklandığına inanmak
- Bu konuda doktorunun ona yakınlık göstermeyeceğini düşünmek
- Doktora yeterince güven duyamamak
- Altta yatabilecek ciddi bozuklukları göz ardı etmek.
Ereksiyon bozukluğu genel sağlığın iyi gitmediğinin habercisi
Sertleşme sorunu nedeniyle bir üroloji uzmanına başvuran hastaların değerlendirilmesi sırasında, daha önce tanı konulmamış yani varlığından haberi olunmayan bazı ciddi hastalıklar tanınabilmektedir. Hastaların değerlendirilmesinde sırasında yapılan testlerle, sertleşme sorunu nedeniyle başvuran hastaların önemli bir kısmında şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon yüksekliği varlığı ilk kez saptanabilmektedir.
Sertleşme sorunu ortaya çıktıktan sonra kalp-damar hastalıkları kendini gösterebiliyor. Yani, sertleşme bozukluğu bu hastalıkların ilk belirtisi olabiliyor. Dolayısıyla, sertleşme bozukluğu sağlığın barometresi olarak kendini gösteriyor. Yeterli ereksiyonun olup-olmaması, erkeklerin genel sağlık durumlarının adeta bir belirteci gibi davranıyor.
Sertleşme sorununun tedavisine yönelik girişimler de genel sağlık durumunun iyileştirilmesine katkıda bulunuyor.