Sertleşme bozukluğunda hangi ilaç daha uygun?
Prof. Dr. Muammer Kendirci anlatıyor…
Ağızdan alınan ilaçlar içinde en uygunu hangisi?
Sertleşme bozukluğunun tedavisinde hastanın ihtiyaçları ve beklentilerine göre tedavi planı yapılır. Hastalardaki sorunu ortaya çıkardıktan sonra, eğer daha önce ilaç kullanmamışsa ilk aşamada ağızdan alınan ilaçlar tercih edilir. Ülkemizde bu amaçla kullanılan Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı yeterli sayıda ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların etkilerinin başlama hızları, etki süreleri, gıdalarla etkileşimleri gibi konularda farklı özellikleri mevcuttur. Hangi ilacın tercih edileceği, ilaçların nasıl kullanılacağı, hangi süreyle ve ne zaman alınacakları, hangi durumlarda kullanımlarının sakıncalı olduğuna hasta ve doktor birlikte karar verirler.
İlaç tedavisi başlarken dikkate alınması gereken durumlar
Her ilaç sertleşme bozukluğu olan her hasta için uygun olmayabilir. Hastadaki bozukluğun ciddiyeti kullanılacak ilacın miktarını, dozunu, nasıl kullanılması gerektiğini etkileyebilir. Ayrıca; hastanın yaşı, seksüel aktivite sıklığı, partnerinin beklentisi gibi durumlar kullanılması gereken tedavi biçiminde farklılıklar gerektirebilir. Yine hastada olabilecek ek durumlar (örneğin; kalp hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek yetmezliği) tedavinin şeklini belirlemede önemlidir. Her geçen gün yeni bir ilaç veya uygulama şekli ortaya çıkabiliyor. Sertleşme bozukluğunda kullanılacak tedavi konusunda hastaya en doğru yardımı doktoru yapabilir.
Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın…
İlaçların eczanelerden doğrudan alınmaları yerine bir hekim reçetesiyle alınmaları; doğru kullanımları, etkinlikleri ve oluşabilecek bazı önemli yan etkilerinin önlenmesi açısından çok önemlidir. Piyasada ne yazık ki sertleşme sorununu düzelttiği ileri sürülerek satılan pek çok kontrolsüz ürün bulunmaktadır. Başta internet olmak üzere değişik yerlerden temin edilen ve içinde ne olduğu bilinmeyen bu ürünleri kullanan hastalarda ciddi yan etkilerle karşılaşılabilmektedir. Sertleşme sorunu için kullanılan ilaçların hangi dozlarda ve nasıl uygulanacağı konusunda ancak konusunda yetkin bir doktor hastalara yardımcı olabilir.
İlaçların başarılı sonuçlar sağlayabilmesi için ne zaman alınacağı, hangi dozun uygun olduğu, gıdalar veya ilaçlar olumsuz etkileşimi gibi konularda doktorun önerilerine göre davranmak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra; etkinliği, doğru kullanımı, olası yan etkiler konusunda hastanın kontrolünde her zaman yarar vardır. Hastanın kontrolü, tedavinin optimize edilmesini sağlayacaktır.