Diyabet ve sertleşme bozukluğu

Prof. Dr. Muammer Kendirci anlatıyor…

Prof. Dr. Muammer Kendirci Randevu

Artan bir küresel sağlık sorun olarak diyabet

Diyabet (şeker hastalığı) küresel bir sağlık sorunudur. Tüm dünyada 250 milyon kişinin diyabetten etkilendiği ve 2025 yılına kadar bu rakamın 380 milyona çıkacağı hesaplanmaktadır. Bunların; yaklaşık %5’inin çocukluk ve adölesan çağda ortaya çıkan 1. tip diyabet, %95’inin ise erişkin dönemde ortaya çıkan 2. tip diyabet olduğu düşünülmektedir. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon diyabet hastası olduğu düşünülmektedir. Bu vakaların 1/3’ü diyabetli olduğundan haberdar değildir. Son yıllarda beslenme şeklimizdeki değişiklikler, halen tek haneli rakamlarda olan diyabet sıklığının (%8 civarı) çift haneli rakamlara (%12 civarı) çıkabileceği öngörülmektedir.

Diyabet tek başına en sık ölüm nedenleri arasında ilk 5’te iken, beraberinde getirdiği komplikasyonların tanısı, tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonu açısından ciddi bir sağlık sorunu oluşturmakta ve bu nedenle ülkemizde her yıl 5 milyar Avro civarında maliyete yol açtığı hesaplanmaktadır. Üstelik, 2. tip diyabet vakalarının %80’inin uygun yaşam biçimiyle önlenebileceği; doğru zamanda başlanan etkili tedavi, bakım ve izlemle diyabetten kaynaklanan ölümlerin ve maliyetlerin azaltabileceği öngörülmektedir.

Diyabet=Sertleşme bozukluğu

Diyabeti olan erkeklerin %60−90’ında sertleşme bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalarında yaştan bağımsız olarak ereksiyon bozukluğu riski 3−4 kat artmaktadır. Kan şekeri kontrolü kötü olanlarda iyi olarlara göre yeterince sertleşememe 2 ila 5 kat daha fazladır. Diyabetin süresi de sertleşme bozukluğunun ortaya çıkması ve ciddiyeti için önemlidir.

Şeker hastalığında sertleşme bozukluğu daha ciddi

Genel popülasyondan farklı olarak diyabetlilerde sertleşme sorunu daha erken yaşta ortaya çıkmakta, daha ciddi olmakta ve ilaç tedavilerine daha az yanıt vermektedir. Sertleşme bozukluğu olan erkeklerin %10’unda sorun ciddi düzeyde iken, şeker hastalarının %50’sinde yani yarısında ağır düzeyde sertleşme bozukluğu görülüyor.

Şeker hastalığının ilk belirtisi sertleşme bozukluğu olabilir

Diyabetin ilk belirtisi ereksiyon bozukluğu olabilir. Sertleşme sorunları nedeniyle üroloji polikliniklerine başvuran hastaların %15’inde diyabet tanısı ilk kez ürologlar tarafından konulmaktadır. Yani, sertleşme bozukluğu diyabetin de habercisidir. Cinsel fonksiyon bozukluğu yaşayan erkeklerin sorunun çözümü için doktora başvurması, muhtemel diyabetin tanınması açısından da önem taşıyabilir. Diyabet tanısı konan hastalar tedavileri için endokrin uzmanlarına bu sayede yönlendirilebilmektedir.

Aklınızda olsun!

Şeker hastalarında sertleşme bozukluğu
İlk belirti olabilir (%15)
Daha genç yaşlarda ortaya çıkar (5−10 yıl)
Daha ağır düzeydedir (%50’si)
Ağızdan ilaç tedavisine yanıt düzeyleri düşüktür (%30-50)
Penis protezi ameliyatı ihtimali daha yüksektir

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Dünya Sağlık Örgütü varikoseli ‘ilerleyici’ bir hastalık olarak tanımlıyor - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Daha iyi bir ereksiyon için hareketlenin - Prof. Dr. Muammer Kendirci
PSA testi nedir - Prof. Dr. Muammer Kendirci
İdrar kaçırma kadınların sosyal yaşantısını etkiliyor - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Diyabet ve Sertleşme Bozukluğu - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Ereksiyon kalbin barometresidir - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Sertleşme bozukluğu sanılandan daha yaygın - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Obezite ve sertleşme bozukluğu - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Varikosel genellikle tesadüfen farkedilir - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Penise enjeksiyonla ereksiyon - Prof. Dr. Muammer Kendirci
İyi ereksiyon için 10 altın öneri - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Varikosel ne zaman tedavi edilir - Prof. Dr. Muammer Kendirci