Daha iyi bir ereksiyon için hareketlenin!

Prof. Dr. Muammer Kendirci anlatıyor…

Prof. Dr. Muammer Kendirci Randevu

Sedanter yaşam sertleşme bozukluğu için risk

Birleşik Devletler Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması’nda yaklaşık 4 yıl boyunca takip edilen 20 yaş ve üzeri 4.000 erkeğin değerlendirmesinde, düzenli fiziksel aktivite yapmayanların ereksiyonları yapanlara göre daha kötü bulunmuş. Sedanter yaşamı olanlarda, yani hareketsiz olanlarda sertleşme bozukluğu riski %40−60 oranında daha yüksek saptanmış.

Bir başka çalışmada sertleşme bozukluğu olmayan 40−70 yaş arası 593 erkek 8 yıl süreyle takip edilmiş. Bu süre içinde hareketsiz yaşam sürenlerde sertleşme bozukluğu gelişme oranı %31 düzeyinde iken, başta hareketsiz olup ilerleyen zaman içinde düzenli fizik aktivite (egzersiz, spor vs.) yapmaya başlayanların ise ancak %9’unda sertleşme bozukluğu gelişmiş. Massachusetts Erkek Yaşlanma Çalışması bu konuda önemli veriler sunmaktadır.

40 yaş üzerinde binlerce erkeğin sekiz yıl boyunca izlendiği bu çalışmada, başlangıçta erektil disfonksiyonu olmayan erkeklere göre sedanter erkekler, sertleşme sorunu gelişmesi açısından daha büyük risk altında bulunmuştur.

Bu çalışmaların sonuçlarına dayanarak; bedeni hareketsiz insaların penisi de daha hareketsiz denebilir.

Düzenli egzersiz yapmak sertleşme bozukluğunu iyileştirebilir!

Gerek sağlıklı, gerekse diyabetik ve obez erkeklerde düzenli egzersiz yapmanın, ereksiyon üzerine olumlu etki sağladığı bilimsel bir gerçektir. Hareketli erkekler, düzenli egzersiz yapar hale geldiklerinde sertleşme bozukluğu ihtimali en az %30 azalıyor. Düzenli egzersiz yani fiziksel aktivitede bulunmanın yalnızca ereksiyonun iyileşmesine değil aynı zamanda seksüel faaliyet sıklığına da olumlu katkısı var. Düzenli egzersiz sertleşme sorunu olmayan erkeklerde koruyucu etki etki gösterirken, sertleşme bozukluğu olanlarda ise ereksiyon sorununun düzelmesine katkıda bulunuyor.

Peki, ne kadar hareketlenelim? Her türlü fiziksel aktivite kuşkusuz yararlı. Bilimsel verileri günlük pratiğimize uyguladığımızda, haftada en az üç kez, günde 30-45 dakikalık tempolu bir fiziksel aktivite daha iyi bir ereksiyon için yeterli.

Ereksiyon için hangi spor daha iyi?

Yapılan toplumsal çalışmalarda, hemen her türlü düzenli sporun ereksiyona olumlu katkısı olduğu bildiriliyor. Tenis, yüzme, squash, koşmak, hatta temiz havada tempolu yürümek bile sertleşme bozukluğundan korunmada yararlı. Yapılacak düzenli aktivitenin şeklini belirlemede kişinin ağırlığı, imkanları, yaşı dikkate alınmalı.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Ereksiyon kalbin barometresidir - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Penise enjeksiyonla ereksiyon - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Varikoselde en başarılı yöntem mikrocerrahidir - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Ereksiyon hakkında bunları biliyor musunuz? - Prof. Dr. Muammer Kendirci
İdrar kaçırma kadınların sosyal yaşantısını etkiliyor - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Penis protezi ameliyatı kimlere ve ne zaman yapılır - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Varikosel genellikle tesadüfen farkedilir - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Varikosel ne zaman tedavi edilir - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Obezite ve sertleşme bozukluğu - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Ereksiyon bozukluğu olanlar doktora başvurmuyor - Prof. Dr. Muammer Kendirci
Böbrek taşından korunmak için 10 altın kural - Prof. Dr. Muammer Kendirci
PSA testine hangi yaşlarda bakılmalı - Prof. Dr. Muammer Kendirci